Hoteller for alle

Balsam for bymennesker

Uanset hvor du befinder dig i Danmark, er der aldrig mere end 50 kilometer til vandet. Men selv om du måske bor i et lille land, er der alligevel hele 7.300 kilometer kystlinje – med masser af strande at boltre sig på.

Ved de danske kyster finder man 40 badehoteller. Mange af disse hoteller har eksisteret i mere end 100 år og har formået at bevare den helt specielle, nærmest poetiske sjæl. Det betyder, at badehotellerne i dag fungerer som en tidslomme i en foranderlig verden. At træde ind på et de mange ikoniske hoteller er som at tage på en rejse tilbage i tiden. Her er roen og freden i centrum, og bølgernes susen er ofte den eneste larm, du kommer til at opleve. Et ophold på et badehotel er den rene balsam for travle bymennesker, som ønsker at koble af i naturskønne omgivelser og dyrke selvforkælelsen og romantikken. Og så skal man ikke glemme de mange kulinariske oplevelser, der udspringer fra badehotellernes køkkener. Her er der ofte fokus på lokale råvarer – og ikke mindst den gode og afslappede stemning.

Mange af de danske badehoteller blev opført i slutningen af 1800-tallet og i starten af 1900-tallet, hvor velhavende danske byboere begyndte at fatte interesse for at komme ud og holde ferie i landlige omgivelser med frisk luft og havvand som nærmeste naboer. Og lysten til at komme ud i sommerlandet er ikke blevet mindre med årene.

Stor interesse for badehoteller

Livet på badehotellerne er for alvor kommet ind i befolkningens bevidsthed – ikke mindst takket være TV2s populære drama/komedie-serie “Badehotellet”, hvor man følger en række københavnske gæster og hotellets personale i den vestjyske sommeridyl. TV-serien har fået godt tag i danskerne, og hver uge følger op mod 1,5 millioner seere med i livet på Andersens lille badehotel. TV-serien stopper efter denne sæson, som er den femte i rækken, men mon ikke mange danskere går med nostalgiske drømme om at prøve, hvordan det er bo i en tidslomme for en stund.

Flere af scenerne til tv-serien er optaget i Nordjylland, hvor de fleste danske badehoteller er koncentreret. Der findes dog badehoteller overalt i landet og flere af dem har åbent hele året, så der er muligheder for at tage på tidsrejse – ligegyldigt hvor du er, og hvornår du har lyst.

ashe