Hotelbranchen i hopla

Mangel på arbejdskraft

Der er nærmest eksplosiv vækst i de danske hotelbyggerier. Det går over stok og sten, og siden 2009 er Hotel- og restaurationsbranchen den branche, der har skabt allerflest arbejdspladser i Danmark. 24.000 arbejdspladser er blevet skabt, men nu er der problemer.

Den store succes har nemlig den konsekvens, at branchen oplever akut mangel på flere faggrupper. Der mangler i den grad hænder på mange hoteller og restauranter i Danmark – både når det kommer til tjenere, kokke, elever og receptionister. Flere steder har det nærmest været umuligt at få ansøgninger på et opslået job som tjener, og der er meget svært at få fat i faglærte kokke, tjenere og receptionister.

Og med udsigt til endnu flere hoteller – og arbejdspladser – er der ikke meget der tyder på, at udfordringerne bliver mindre i de kommende år.

Direktøren for Hotel-koncernen BC Hospitality Group Allan Agerholm sagde sidste år til Business.dk, at noget skal gøres, hvis ikke “hjulene skal gå i stå”, og også i brancheforeningen Horesta er man nervøse for, at manglen på arbejdskraft vil betyde, at de enkelte virksomheder mister omsætning, fordi de eksempelvis må takke nej til gæster, arrangementer og kurser.

I København oplevede næsten hvert andet hotel i 2016 eksempelvis, at det var svært at finde nye kokke. Hver tredje fandt det vanskeligt at hyre nye tjenere, mens godt 20 procent havde problemer med at ansætte nye elever.

Årsagen skal ifølge Horesta også findes i, at færre og færre unge vælger de erhvervsfaglige uddannelser og at det derfor bliver sværere at rekruttere til hotel- og restaurantbranchen. Flere i branchen er bange for at faget med tiden kommer i fare for at uddø, hvis ikke man kan skaffe elever fremover. En undersøgelse fra Horesta viser desuden at to ud af tre hoteller forventer, at det bliver vanskeligere at finde kvalificeret arbejdskraft de næste år.

Branchen efterspørger selv bedre muligheder for at hente udenlandsk arbejdskraft til landet for at løse problemerne, men det kræver ifølge Jens Zimmer Christensen, formand for Horesta, en politisk ændring.

Reglerne har tidligere været, at udlændinge med en indkomst over 375.000 kroner kunne få arbejds- og opholdstilladelse i Danmark, men den grænse blev i 2016 hævet til 400.000 kroner, Horesta kunne dog godt ønske sig, at der blev lempet på reglerne, så det igen blev nemmere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

ashe