Hotelbranchen i hopla

Med hygge i højsædet

I dag kan selv de fjerneste rejsemål i Danmark nås i løbet af timer, uanset om du rejser i tog eller med bil. Sådan var det ikke i de gode gamle dage, hvor det var forbundet med større vanskeligheder at transportere sig rundt i landet.

Dengang fungerede kroerne som et tiltrængt pusterum for rejsende, der på vejen skulle have muligheder for overnatning og forplejning.

Danmarks ældste kro er Bromølle Kro på Sjælland, som daterer sig helt tilbage til 1198, og der skulle komme mange flere til. Dronning Margrethe den 1. udstedte i 1396 et påbud om at “hver foged lader bygge kro for hver fjerde mil, og at enhver, der kommer dertil, kan købe sit underhold for sine penge, og at man ikke sætter priserne højere end dem, der gælder i nærmeste købstad”

i 1521 lavede Kong Christian 2. ”den gejstlige lov”, som gik ud på at opføre kroer og herberger ved datidens store veje, så de farende svende kunne overnatte på tryg og sikker vis.

Der blev altså fra højeste myndighed givet ordre til at opføre kroer, så de rejsende altid kunne finde ly for natten. Og sådan er det også i dag, hvor mange kroer fungerer som hoteller. Her er det ofte hyggen og den gode traditionelle mad, der er i centrum for oplevelsen. Der findes dog også kroer, som satser på gourmet i verdensklasse, og Henne Kirkeby Kro i Vestjylland og Søllerød Kro i Nordsjælland har således fået Michelinstjerner.

De historiske rammer er en stor del af et kroophold, og i dag findes der rundt omkring i Danmark således over 100 kongeligt priviligerede kroer, hvoraf flere af dem er over 400 år gamle.

ashe